Web Analytics Made Easy - Statcounter

بسیاری از خانواده‌ها تفاوتی بین صنایع دستی با کاردستی نمی‌بینند، مهم قیمت ارزان است و ادعای فروشنده که کار دست خودش را تبلیغ می‌کند.

خبرگزاری فارس؛ سعیده اسدیان: بسیاری از هنرمندان گلایه از این دارند که هنرهای اصیل و قدیمی ایرانی، رو به فراموشی است و صنایع دستی همچون گذشته اعتباری ندارند و هرکسی روی هنر دستی خود عنوان صنایع دستی را می‌گذارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گلایه‌ای که به حق بوده و دلیل آن عدم آشنایی بسیاری از مردم با هنرهای اصیل ایرانی است، هنرهایی همچون «نقاشی پشت شیشه» که اکثراً آن را با ویترای یا نقاشی روی شیشه اشتباه می‌گیرند، «کارتی بافی» که هنر بافت طناب یا بند با ضخامت های متفاوت است و یا حتی «فیروزه کوبی»، هنری که در آن دانه‌های فیروزه را روی سطح چیده و در مشعل با دمای ۳۰ درجه گرم می‌کنند و همزمان روی آن پودر لاک می‌پاشند، پودر به سرعت ذوب شده و سطح کار را می پوشاند، سپس پرداخت کاری می‌شود و در آخر با روغن زیتون و یا روغن کنجد پولیش داده می‌شود تا شفاف گردد.

بسیاری از این هنرها مهجور مانده و در این میان بازار صنایع دستی ایرانی تقلبی هم به خوبی جای خود را بین خانواده‌ها باز کرده چرا که خیلی‌ها تفاوتی بین صنایع دستی با کاردستی نمی‌بینند، مهم قیمت ارزان است و ادعای فروشنده که کار دست خودش را تبلیغ می‌کند.

محمد انشایی، معاون سایق صنایع دستی استان تهران در گفت‌وگو با خبرنگار فارس می‌گوید:  بخشی که ما و همکاران ما در معاونت صنایع دستی روی آن کار کرده‌ایم حتماً صنایع دستی است و حتی در این راستا دو سال پیش نخستین مدرسه صنایع دستی ایران در بوستان المهدی پایتخت افتتاح شد.

این مدرسه با همکاری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و وزارتخانه میراث فرهنگی و صنایع دستی و با هدف بسترسازی جهت افزایش تولیدات صنایع دستی، ایجاد زمینه کارآفرینی وحمایت از نوآوری وخلاقیت، ایجاد فضای لازم جهت گسترش و رشد واحدهای کوچک صنایع دستی و  بسترسازی جهت جذب دانش آموختگان به منظور ایجاد فرصت‌های شغلی راه‌اندازی شد و تمام آموزش‌های آن به طور کامل صنایع دستی است.

وی ادامه داد: همیشه تفاوتی بین صنایع دستی با کاردستی وجود دارد، قطعاً کاردستی اِلمان‌های سنتی و اصیل ایرانی را ندارد هرچند که کار دست باشد، در حالی که ما در صنایع دستی،‌ در آثار تولیدی شاهد اِلمان های ایرانی -  اسلامی همچون  بته‌جقه، گل و مرغ و سرو هستیم، محصولات دارای شناسنامه هستند که در آن مشخصات فنی و هنری محصول قید شده و بسته بندی ایمن و شکیل هم نماد دیگر آن است.

ما برای صنایع دستی یک تعریف کلی داریم که عبارت است از تولید محصولاتی با استفاده از مواد اولیه طبیعی و برگشت‌پذیر به طبیعت، ذوق هنری و کار دست، بنابراین وقتی از صنایع دستی حرف می‌زنیم باید بدانیم که آثاری که پلاستیک یا مواد غیرطبیعی درآنها به کار رفته، و در ساخت آن از پرس و ماشین استفاده شده، اصل نیست.

وی با بیان اینکه ما در راستای حمایت از صنایع دستی اصیل ایرانی دومین مدرسه صنایع دستی ایران را در فرهنگسرای اشراق راه‌اندازی کردیم، افزود: در این مدرسه هنرهایی همچون نقاشی پشت شیشه هم آموزش داده می‌شود اما برگزاری کلاس‌ها بر اساس فراوانی درخواست است و اگر درخواستی وجود نداشته باشد طبیعتاً نه کلاسی تشکیل شده و نه از استادی برای آموزش دعوت می‌شود.

قطعاً این عدم درخواست ناشی از عدم شناخت اینگونه هنرهای قدیمی است اما گاهی یکی از دلایلی که اقبال عمومی به هنرهای مرتبط با شیشه را کم می‌کند، سختی کار با شیشه یا خطرات احتمالی ناشی از آن است، ضمن اینکه هنرجو به دنبال یک هنر شناخته شده و زودبازده می‌رود.

در هر صورت ما در تهران «موزه نقاشی پشت شیشه» را داریم، این یعنی ما برای ترویج این هنر اصیل برای آن موزه راه‌انداخته‌ایم اما باید بپذیریم که در ایران تنوع محصولات صنایع دستی زیاد شده، در حال حاضر 400 رشته صنایع دستی شناخته شده داریم که 250 تا از این رشته‌ها فعال هستند، همین تنوع باعث شده تا تمکز روی چند رشته محدود و کارآفرین بیشتر از بقیه باشد.

این کارشناس صنایع دستی در ادامه می‌گوید: بر اساس درخواست‌های هنرجویان، معمولاً کارهای زود بازده همچون کار با چرم، طراحی سنتی ( پیش زمینه همه رشته‌های صنایع دستی )، منبت و معرق، پته دوزی،  و رودوزی‌های سنتی بیشترین فراوانی را دارند و بیشتر افراد حاضر در این مدرسه، خانم‌های خانه‌داری هستند که اوقات فراغت خود را با این آموزش‌ها و با هدف کسب درآمد و کارآفرینی می‌گذرانند.

هزینه کلاس‌ها مصوب سازمان فرهنگی هنری شهرداری بوده و قیمت‌های آن قطعاً از خیلی از آموزشگاه‌های آزاد  پایین تر است، به همین جهت هم بسیاری از این آموزشگاه‌ها جندان رغبتی به پا گرفتن این مدارس نداشتند، در هر صورت هنرجویان در این مدارس پس از طی سه دوره مقدماتی، پیشرفته و  به آموزی گواهی پایان دوره‌ دریافت می‌کنند که از طریق آن می‌توانند برای گرفتن کارگاه و شروع کار اقدام کنند.

وی در مورد بسیاری از محصولات مترویی که با عنوان صنایع دستی فروخته می‌شود و معمولاً استقبال زیادی هم از آن‌ها می‌شود، می‌گوید: ما نباید موضوع «قیمت» را نادیده بگیریم، بسیاری از این کارها به دلیل استفاده از مواد ارزان‌ مصنوعی در حجم کمتر، قیمت کمی دارند و اولین عامل جلب مخاطب هم همان قیمت پایین است،  اما در صورتی که مردم بدانند این کارها، کاردستی است و نه صنایع دستی شاید کمتر از آن استقبال کنند.

انشایی درباره تأثیر تحریم‌ها در صنایع دستی می‌گوید: ما زیاد به مواد اولیه خارجی وابستگی نداشتیم و در عمده رشته‌ها به جز چند رشته که به رنگ نیاز داشت خودکفا بودیم، تنها در همین چند رشته مثل نقاشی پشت شیشه یا هنرهای مرتبط با رنگ تحریم‌ها اذیت کننده بود که در آنجا هم زمانی که من مسئولیت داشتم تلاش کردیم تا یا مواد لازم را از جایی با هزینه کمتر تهیه کنیم و یا از شرکت‌های دانش بنیان بخواهیم تا با آنالیز، همان را برایمان تولید کنند، چرا که مسأله مهم در بحث رنگ همیشه این است که در درجه حرارت بالا تغییر رنگ ندهد.

حال صنایع دستی چندان بد نیست و به احتمال صد در صد بهتر هم می‌شود، ما معتقدیم صنایع دستی یک هنر و صنعت است، ما در یک دوره رکود به سر می‌بریم و اگر از آن گذر کنیم کسانی که فن و هنر صنایع دستی را پیدا می‌کنند، می‌توانند به موفقیت‌های چشمگیری دست پیدا کنند که باعث می‌شود آوازه صنایع دستی ایران بیش از گذشته در جهان بپیچد.

 

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: صنایع دستی تفریح و نشاط کار دستی نمایشگاه هفت سین صنایع دستی ایران نقاشی پشت شیشه صنایع دستی اصیل ایرانی کار دست چند رشته رشته ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۰۴۳۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جشنواره چومچه خاتون در شهرستان کوثر برگزار می‌شود

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اردبیل از برگزاری جشنواره چومچه خاتون در ۲۸ اردیبهشت ماه سال جاری در شهرستان کوثر خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از اردبیل، حسن محمدی ادیب در جمع خبرنگاران اظهار کرد: دهمین جشنواره چومچه خاتون یا طلب باران روز ۲۸ اردیبهشت ماه در شهر گیوی شهرستان کوثر برگزار می‌شود.

وی افزود: این جشنواره هر ساله و بر اساس یکی از آئین‌های ریشه‌دار استان برگزار می‌شود که امسال دهمین دوره آن همراه با معرفی سایر آداب و رسوم شهرستان کوثر و با برپایی غرفه‌های صنایع‌دستی برگزار خواهد شد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اردبیل تاکید کرد: با توجه به قرار گرفتن در فصل گردشگری و به منظور معرفی ظرفیت‌های گردشگری مناطق مختلف استان، جشنواره‌های متعددی را در نظر گرفته‌ایم که در همین راستا جشنواره بین‌المللی کوچ عشایر شاهسون در شهرستان بیله‌سوار و جشنواره غذاهای سنتی در شهرستان گرمی طی روزهای گذشته برگزار شد.

محمدی ادیب با اشاره به سایر جشنواره‌های پیش‌رو، ادامه داد: جشنواره طبخ آبزیان با همکاری اداره کل شیلات در شهرستان مشگین‌شهر و جشنواره ملی آش و غذاهای سنتی شهرستان نیر، نیز برای روزها و ماه‌های آینده برنامه‌ریزی شده است.

کد خبر 751532

دیگر خبرها

  • جشنواره چومچه خاتون در شهرستان کوثر برگزار می‌شود
  • بیمه هنرمندان صنایع دستی ابلاغ شد
  • ۱۷۴ هنرمند صنایع‌دستی مازندران بیمه شدند
  • دست‌یابی به دانش فنی ساخت پلیمرهای نسوز در پژوهشگاه مواد و انرژی
  • خلاقیت هنرمند سملقانی در کار با شیشه
  • سربازان مرزبانی سیستان و بلوچستان آموزش‌های صنایع‌ دستی را فرا می‌گیرند
  • ضرورت برگزاری تورهای گردشگری مذهبی در آذربایجان شرقی
  • صنایع‌دستی استان کردستان از دریچه دوربین
  • صنایع‌دستی استان کردستان از دریچه دوربین + تصاویر
  • بازار فروش صنایع‌ دستی سیستان وبلوچستان در کشور تقویت می‌شود